Beethoven 250, Departament de Piano

250 aniversari de Beethoven (6)

Avui parlarem d’una de les peces més populars i boniques de Beethoven: Per a ElisaElise02

Per a Elisa WoO 59 (Für Elise, en alemany) és una bagatel·la per a piano sol, composta en la menor pel compositor alemany Ludwig van Beethoven. És una de les obres més conegudes del compositor. La peça va ser publicada per primera vegada l’any 1867 en una transcripció de Ludwig Nohl, suposadament basada en un manuscrit autògraf de l’existència del qual no existeix cap prova.

Pel que fa a la identitat d’Elisa, la hipòtesi que es donava per més probable era que la composició va ser originalment dedicada a Therese Malfatti von zu Dezza Rohrenbach (1792-1851), la filla d’un comerciant de Viena (altres fonts parlen que era filla d’un metge) alumne del compositor alemany. Ludwig Nohl, que el 1865 va descobrir l’autògraf a Munic a una col·lecció privada, hauria transcrit erròniament el títol de la composició. El manuscrit autògraf, que havia arribat a Munic gràcies a Rudolf Schachner, un amic de Teresa von Malfattis, actualment es considera perdut, per la qual cosa no és possible amb tota certesa confirmar aquests fets. Una hipòtesi més recent, desenvolupada per l’investigador Klaus Martin Kopitz a Berlín, ens diu que la inspiració de Beethoven fou Elisabeth Röckel (1793-1883), cantant alemanya anomenada per les seves amistats Elise i amb la qual Beethoven va mantenir una estreta amistat.

El músic italià Luca Chiantore, actualment professor a l’Escola Superior de Música de Catalunya, a la seva tesi doctoral defensada a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2010, afirmava que Beethoven podia no ser la persona que va donar el format que tots coneixem actualment de l’obra. El tema principal i pràcticament tot el material que conformen “Per a Elisa” serien, de Beethoven, com demostren fefaentment els esbossos del manuscrit BH 116, conservat a la Beethoven Haus i estudiats en el seu moment, per Barry Cooper i per Sieghard Brandenburg. Els seus dubtes estan centrats únicament sobre l’autoria de la versió que va publicar el 1867 Ludwig Nohl, la més popular i coneguda i que va donar origen al títol, segons la tesi de Chiantore aquesta versió seria una recreació del mateix Ludwig Nohl.

Us deixem una versió per a que la disfruteu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s